Terug

Meer weten over Vakstaal en hoe wij werken?

Neem contact op

* Verplichte velden

Veelgestelde vragen


1. Douglas hout

1.1 Wat zijn de eigenschappen van Douglas hout?

Lees meer over Douglas hout op onze uitleg pagina, als je wilt weten wat de levensduur is van het hout en hoe je het moet behandelen. 

1.2 Wat voor kleur heeft Douglas hout?

De kleur van het kernhout (het midden van de boom) van Douglas is roodbruin. Het spinthout (meer naar de randen van de boom) is geelachtig. Onbehandeld verkleurt Douglas naar blauw grijze tint.

1.3 Hoe voorkom je dat Douglas hout verkleurt?

Om vergrijzing te voorkomen kan je een Douglas olie toepassen. In 2 a 3 dunne lagen op droog hout aanbrengen, 1x per jaar herhalen, let op, het hout moet goed droog zijn en niet in de brandende zon behandelen, de olie zal dan verdampen. 

1.4 Wat moet ik doen als Douglas hout scheurt?

Door de verschillende weersomstandigheden zullen er scheurtjes in het hout komen. Lichte kopscheurtjes is een normaal verschijnsel en is niet van invloed op de kwaliteit.

Als er toch een keer een grote kopscheur helemaal door het hout heen gaat zullen we de plank komen vervangen.

1.5 Hoe behandel je Douglas hout?

Verkleuring
Om vergrijzing te voorkomen kan je een Douglas olie toepassen. In 2 a 3 dunne lagen op droog hout aanbrengen, 1x per jaar herhalen, let op, het hout moet goed droog zijn en niet in de brandende zon behandelen, de olie zal dan verdampen. 

Hars
Bij warm weer kan er hars uit de Douglas planken komen, zowel aan de kopse kanten als bovenop de planken. Dit is te verwijderen met een doek en Terpetine. Bij langdurig warm en zonnig weer zal de harsbron uitdrogen en zal het proces vanzelf stoppen. Tot die tijd even geduld hebben!

Vlekken
Het wil wel eens voorkomen dat er blauw/groene of zwarte vlekken op het hout komen na een regenbui, dit is weg te halen met ontweringswater, bij gebruik zijn handschoenen aan te raden, rijkelijk in boenen met een sponsje en een paar uur in laten trekken, indien nodig herhalen, naspoelen met water. Let op, als het hout behandeld is zullen deze vlekken niet of lastiger verwijderd kunnen worden.

2. Staal

2.1 Hoe kan ik het staal beschermen tegen roesten?

Bij het bestellen van één van onze producten van staal, kun je de volgende opties meebestellen:

  • Poedercoaten, dit geeft 1 jaar garantie tegen roest.
  • Verzinken én poedercoaten geeft 15 jaar garantie tegen roest.

2.2 Hoe moet ik een gepoedercoat staal onderhouden?

Gepoedercoat staal heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer een gepoedercoat product buiten staat, is het wel belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt.

Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig. Vooraf altijd afspoelen met water; hogedrukinstallatie kan schade veroorzaken. Gebruik lauw water of een milde zeepoplossing om de oppervlakte van het product schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit bijtende wasmiddelen.

Soms is een sopje niet genoeg. Als je liever een reinigingsmiddel wilt gebruiken, kies dan voor een neutrale vloeistof, die niet krast en de materialen niet aantast. Daarvoor zijn wasmiddelen met een maximale pH-waarde tussen 5 en 8, zoals voor de reiniging van glas, heel geschikt. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog.

Wanneer er vogelpoep op je product zit, verwijder dit dan direct. Dit kan namelijk het product en materiaal aantasten.

2.3 Hoe voorkom ik krassen op het staal?

Het is onvermijdelijk dat er na een tijd kleine krassen te zien zijn op het product. Grotere krassen kunnen wel voorkomen worden door geen objecten met scherpe en ruwe randen over het product de schuiven.

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »